Att sätta fysiska, känslomässiga och mentala gränser är avgörande för att upprätthålla balansen mellan arbete och privatliv. Gränser gör det möjligt för yrkesverksamma att sänka sina stressnivåer, upprätthålla en rimlig arbetsbelastning och behålla energin under långa tidsperioder.
Om man t.ex. sätter en gräns som förbjuder eftermiddagssamtal vid vattenkylaren eller textmeddelanden på personliga enheter kan man förhindra utbrändhet som orsakas av en kombination av jobbstress och överdriven social kontakt.
Inrätta en arbetsyta
Arbetsytor kan nås av medlemmar baserat på de behörigheter som fastställts av en administratör. De gör det möjligt för team att organisera projekt och uppgifter på en enda plats. Gränser kommer inte att respekteras över en natt, så det tar lite tid och utbildning för människor att vänja sig vid hur man respekterar dina gränser. Helst ska ditt team ha en kultur som prioriterar interpersonell kommunikation och stödjer hälsosamma vanor på arbetsplatsen.
Det är bra att ha en virtuell arbetsyta för samarbete där dokument kan lagras och diskussioner kan äga rum. Detta är ett särskilt viktigt verktyg för stora eller skalbara distans- eller hybridorganisationer som omvärderar sin teknikstack och vill skapa en enda källa till information.
Skapa en rutin för arbetsytan
Att skapa och hålla sig till en effektiv rutin för arbetsytan kan förbättra produktiviteten. Vissa människor tycker till exempel att det är bra att arbeta med tidskrävande projekt på morgonen och använda eftermiddagarna för möten och samarbetsuppgifter.
Det är också viktigt att ha tydliga gränser. Det kan handla om fysiska gränser på arbetsplatsen, som att avgränsa en arbetsyta eller undvika kroppskontakt, men också om mentala gränser på arbetsplatsen, som att känna igen när en kollegas agerande går över gränsen.
Egenvård och ett starkt stödsystem kan hjälpa medarbetarna att känna att de kan sätta hälsosamma gränser på arbetsplatsen. Detta kan inkludera att utveckla en reflekterande praxis som att skriva dagbok, tillbringa tid i naturen eller meditera.
Skapa en rutin på arbetsplatsen som fungerar för dig
Gränser är viktiga för att upprätthålla balansen mellan arbete och fritid, hälsa och mentalt välbefinnande. Det kan handla om fysiska, mentala och känslomässiga gränser. Fysiska gränser på arbetsplatsen kan vara att avgränsa det personliga utrymmet på en gemensam arbetsplats, att inte ta jobbsamtal utanför arbetstid och att begränsa kroppskontakt med kollegor. Mentala och känslomässiga gränser kan handla om att uttrycka sina känslor för en kollega, att inte delta i aktiviteter som strider mot ens värderingar och att inte dela information om sin familj eller sitt privatliv med kollegor.
Att upprätta ett schema över arbetstider och stänga av all teknik i slutet av dagen kan hjälpa dig att fastställa dessa gränser. Det är också viktigt att kommunicera dessa gränser verbalt.
Skapa en rutin på arbetsplatsen som fungerar för dina kollegor
En hälsosam balans mellan arbete och privatliv är en nyckel till lycka på arbetsplatsen. Det börjar med att du förstår dina personliga gränser. Det kan handla om fysiska, mentala, känslomässiga och till och med andliga gränser.
Fysiska gränser kan vara att avgränsa sitt utrymme på ett delat kontor eller att begränsa kroppskontakt, t.ex. handskakningar. Mentala och känslomässiga gränser kan handla om att inte bli inblandad i skvaller eller att vägra delta i aktiviteter som strider mot ens religiösa övertygelse. Känslomässiga gränser kan vara att undvika personer som dränerar dig på energi. Det är viktigt att verbalisera sina gränser ifall någon bryter mot dem. Det ger den andra yrkesutövaren en möjlighet att korrigera sitt beteende. Om de inte gör det kan det vara dags att ompröva er relation.
Skapa en arbetsrutin som fungerar för din handledare
Oavsett om det handlar om att kolla mejlen efter arbetstid eller att träffa kollegor på kontoret är det viktigt att sätta professionella gränser. Gränser hjälper till att skydda privatlivet, minska jobbstressen och stödja en sund balans mellan arbete och privatliv. Om du har svårt att sätta gränser på arbetsplatsen kan du fråga en kollega om råd. De kanske kan sätta sig in i din situation och ge tips på hur du kan sätta bättre gränser i framtiden.
Du kan också sätta professionella gränser genom att se till att ditt ansvar inte sträcker sig längre än vad som anges i din arbetsbeskrivning. På så sätt undviker du att bli utbränd på grund av överdriven stress. Utbrändhet kännetecknas av känslomässig och fysisk utmattning, minskad prestation och känslor av förlorad personlig identitet.
Skapa en arbetsrutin som fungerar för ditt team
Det är viktigt att komma ihåg att gränser på arbetsplatsen inte är något som passar alla. Vissa personer har inga problem med att upprätthålla professionella gränser, även när de arbetar på distans, medan andra har svårt att hålla sig till sina egna personliga gränser.
Överväg att införa strukturer som tar bort gissningarna från vanliga gränsöverträdelser. Planera till exempel in fasta tider för kortare och längre pauser, samt en bestämd tid för att sluta kolla jobbmejlen.
Att ha en rutin vid dagens slut kan också hjälpa dig att sätta mentala och fysiska gränser, eftersom det ger dig en tydlig signal om att det är dags att stänga av. Ta en promenad efter jobbet eller lägg in ett snabbt träningspass i din rutin.